8 leggyakoribb téma

Miben rejlik zabpehely táplálkozás-élettani előnye?

A zab és termékei az angolszász területen élő lakosság táplálkozásában közkedvelt élelmiszer-alapanyagok. A híres „porridge“, amely nemzetközi nevet vívott ki magának, tulajdonképpen nem más, mint zabkása. De az élelmiszeriparban és a tápszergyártásban sem ismeretlen a zabpehely, a különböző müzlik összetevői között is megtaláljuk.

A zabpehely mintegy 7%-ban tartalmaz a mindennapi táplálékunkban szegényesen szereplő diétás rostot, annak is a jó vízkötő kapacitással rendelkező vízoldékony összetevőjét. Ennek köszönhető a cukorfelszívódásra kifejtett gátló hatása, amelyet a cukorbetegek diétájában külföldön már régen kamatoztatnak. Érthetővé válik ezáltal a laktató, a jóllakottság érzését elősegítő hatása is.

A zabpehely, vagy a zabliszt tápanyag-összetevői figyelemre méltóak. Az irodalmi adatok és a hazai vizsgálatok bizonyítják, hogy a zabpehely 13%, a zabliszt 16% fehérjetartalmával a gabonafélék között a leggazdagabb fehérjeforrások között szerepel. Tápézabpehely-05rtéke nagyobb mint a búzáé, illetve a búzaliszté, keményítőtartalma kisebb, a fehérjéje könnyen emészthető. Az esszenciális aminosav tartalma nagyobb, mint más gabonaféléké.

A zabpehely 6-7%-át kitevő zsírtartalma a szervezet számára fontos, többszörösen telítetlen linolsavban gazdag. A szervezet napi vasszükségletének egyharmadát fedezi a zabkészítmények 5 mg/100 g vastartalma.

Feltételezhető, hogy a vízben oldódó diétás rostok, a linolsav, illetőleg az ugyancsak lipidek között található lecitin és a kedvező ásványianyag-összetétele együttesen okozza a koleszterint csökkentő hatást.

A zabpehelyben, illetőleg a zablisztben 100g-onként mért 0,63, illetve 0,78 mg B1 -vitamin, a napi szükségletünk 40-50%-át biztosítja. Ugyancsak megtalálható a termékekben az anyagcsere-folyamatokban fontos szerepet játszó B2-vitamin, niacin, pantoténsav és zsírok oxidációjával szemben védőhatást kifejtő E-vitamin.

A zabkészítmények étkezésünk választékát újabb ízekkel gazdagíthatják, ugyanakkor javíthatják szervezetünk ellenálló képességét és fizikai erőnlétét is!

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Szuperélelmiszerek.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]